Sepia toning

 

Som i gamle dage

  

Tegning og maling med sepia er med anvendelse af den mørkebrune vandfarve, udvundet af sepia-blækspruttens brune saft i blæksækken. Sepia benyttedes især meget i slutningen af 18. århundrede, inden det rene akvarelmaleri fik herredømmet. (Wikipedia)

Foto er fra 1895 - fundet på nettet.

Sort/hvide foto kunne fremkaldes, så man opnåede en rød-brun virkning. I mine unge dage forsøgte jeg med en smule held at tilsætte kaffegrums til fremkalderen.

Til digitale foto skal der hverken bruges kemikalier eller kaffegrums. Dog er det ikke udelukket, at en kop kaffe kan være nyttig, mens man forsøger at få den rigtige tone frem.

 

 

Foto er scannet fra film

 

   

Kopier det store foto og sæt det ind i Elements. Image - Mode - Greyscale. Derefter: Image - Mode - RGB Color. Så kommer det sjove: Enhance - Adjust Color - Adjust Hue/Saturation (Ctrl+U). Sæt et hak i Colorize (farvelæg) og flyt skyderne til det ønskede resultat.

 

   

Det kan gøres lettere i Elements 13. Vælg effekter, Effects - Monotone Color og træk det lille billede over på foto. Layer - Flatten Image. Der kan evt justeres med farve, lys og kontrast som vanligt.


Elements 7: Luk Palette Bin op for at få adgang til Styles and Effects. Layer Styles - Photografic Effects - Sepia Tone.

 


Klik på

billedet

På hjemmesiden LUNAPIC kan man uploade sit foto og få det tilført en effekt, bl.a. Sepia Tone.

NB: Jeg kan ikke garantere for, at der ikke er noget skummelt ved siden.