Julekalender - 21. december


 

Tashkent

 
 

Khiva. I baggrunden Kalta Minor Minaret, der aldrig blev bygget færdig.

 

Gadebilledet i de gamle bydele er forskellig fra, hvad man kan opdrive i Jylland. Blandt andet derfor er det spændende at bevæge sig udenfor landets grænser. Ovenstående foto viser en autentisk arkitektur og et par kvinder i deres hverdagstøj. Boderne nok mest tiltænkt turister. Tronstolen til venstre med et udvalg af hatte venter på, at en turist sætter sig for at lade sig fotografere, - mod betaling selvfølgelig. I dag tager turisterne selv billedet med deres telefoner.

 

Da vi, uge 39 og 40, var i Uzbekistan var der varmt og sommersol. I december er der køligt. Landet har fastlandsklima men varme somre og kolde vintre.

 

Uzbekistan er 10 gange større end Danmark og har 5 gange så mange indbyggere.

 

 

Nogle har givet udtryk for en undren over, at vi turde tage til Uzbekistan. Man hører jo så meget om forholdene på de kanter, og det er sandt nok, at man udenfor EU's grænser godt kan glemme alt om sygesikringsbevis, løssluppen påklædning og fuldskab i det offentlige rum. Men virkeligheden er også, at turister har penge og er velsete, når de blot opfører sig i overensstemmelse med stedets skikke, og så farligt er det jo heller ikke at tage sine sko af, inden man går ind i en moske eller efterleve, at drikkepenge er en væsentlig del af aflønningen i serviceerhvervene.

 

Og endelig: Hvis et danske rejsebureau, i vores tilfælde Viktors Farmor, laver en grupperejse til en "mærkelig" destination, gør de det jo ikke, hvis de skønner en risiko for, at rejsen ikke kan gennemføres med såvel succes som fortjeneste.